Followlike

Followlike

sâmbătă, 8 iulie 2017

Cum stai deoparte de știri false în 3 pași

        Fenomenul știrilor false a luat amploare odată cu ultimele alegeri prezidențiale din Statele Unite unde  s-a speculat faptul că unele dintre știrile vehiculate pe mediul online ar fi de fapt false și sunt promovate pentru a face vâlvă și a determina alegătorii să adopte o poziție față de candidat/contrară cu privire la candidatul advers.
        Din unele analize, ar fi fost destul de multe. Cam 115 știri false pro Trump împărtășite de atenție! 30 de milioane de ori și 41 știri false pro Clinton împărtășite de 7,6 milionae de ori[1]. Colosal dacă ar fi să dau o părere pe acest subiect. Dar dincolo de aceste alegeri care au trecut, mă voi referi în cele ce urmează la ce se întamplă în zilele noastre și mai aproape de noi.
        Ne confruntăm în această perioadă cu o infuzie de știri de tot felul, așa zise click-bait, link-uri puse doar pentru a atrage vizitatori. Din păcate o practică tot mai răspândită, aceasta ne acaparează în general feed-urile rețelelor sociale în  care activăm.
        Îți prezint 3 sfaturi prin care să eviți să fii dezinformat
    1. Accesează doar site-uri credibile, nu domenii cu nume ciudat, despre care nu poți afla mai nimic. În general sunt site-uri construite cu acest scop, de a atrage vizite care să fie mai apoi monetizate.
    2. Pedepsește orice tentativă prelungită de click-bait. Până și publicațiile mari apelează la aceste practici, foarte rar, dar acest aspect nu trebuie să treacă neobservat. Folosește butoanele de report, dezabonare, unlike sau cele care dau un feedback negativ asupra materialului.
    3. Verifică înformația din mai multe surse. Nu întotdeauna o modalitate sigură, totuși una care să reducă mult din dezinformare. Unii specialiști spun că o știre ar trebui verificată din minim 3 surse pentru a fi considerată credibilă. Cu siguranță merită încercat.
Dacă ai și alte idei, le aștept într-un comentariu!




[1] https://web.stanford.edu/~gentzkow/research/fakenews.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Profitshare