marți, 29 ianuarie 2013

Rezumat Moara cu noroc de Ioan Slavici

Rezumatul nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici.
Incipitul prezinta situatia grea a unei familii.Capul acesteia,Ghita,hotaraste sa cumpere un han pentru a scapa de slujba de cizmar si pentru a se imbogati.
Familia se muta la Moara cu noroc,unde reusesc sa schimbe mai multe lucruri.Devenind repede cunoscuti,avand rapid un prim contact cu Lica Samadaul,cel care avea in grija mai multe turme de porci.Acesta pare un om dubios,insa cunoaste foarte bine locurile.
Din acest moment incep framantarile si necazurile lui Ghita.Carciumar,castiga foarte bine inca de la inceput,capata mirajul banilor si se indeparteaza treptat de nevasta si copii.Intelege repede ca trebuie sa devina un apropiat al lui Lica pentru a putea ramane la han,iesind astfel din conditia de cizmar.Isi cumpara pistoale,isi ia o a doua sluga si caini pentru a se pazi de musafirii nepoftiti.
Ghita intra tot mai mult sub influenta nefasta a lui Lica Samadaul.Devine complice al acestuia,primeste bani obtinuti de Lica din tot felul de nelegiuiri,motivand ca nu vrea sa se certe cu el.Se indeparteaza de Ana,sotia sa,careia ii ascunde relatia cu Lica.Este anchetat in doua randuri,fiind banuit de complicitate la jefuirea arendasului si chiar de crima,dar nu se poate dovedi nimic.Constientizeaza ca acum,prin tot ceea ce facuse,este legat inevitabil de Lica.Face un joc dublu,oferindu-se sa-l ajute pe jandarmul Pinteasa-l prinda pe Lica atunci cand acesta va veni sa-si plateasca o datorie cu bani luati de la victime.
Ana,simtindu-se parasita de sot,capata o simpatie pentru Lica.Ghita,chinuit de gelozie si avand sentimentul ca a fost umilit,se hotaraste sa-l dea in vileag pe samadau cu ajutorul lui Pintea.Accepta sa o lase pe Ana cu Lica pentru a putea pleca la Ineu cu scopul de a-i da de veste lui Pintea.Lica isi petrece noaptea cu Ana,dar o paraseste inainte de venirea zorilor.
Ghita se intoarce acasa cu gandul de a-si omori sotia.Nu se grabeste,dar dupa ce ii spune ce a facut,o injunghie chiar inainte de intoarcerea lui Lica la han.Raut,prietenul lui Lica,il omoara pe Ghita.Lica incearca sa fuga,dupa ce le da ordin celorlalti sa jefuiasca si sa incendieze hanul.Din cauza drumului rau si a calului obosit,Lica nu mai poate fugi,ci se sinucide pentru a nu fi prins de Pintea.
Nuvela se incheie cu imaginea ruinelor hanului si batrana care statea langa crucile martore ale nenorocirilor petrecute.

4 comentarii:

  1. Cand am vazut in link "ion-slavici" mi-am dat seama ca imi pierd vremea aici :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Indexarea paginii nu este corecta,daca ai citesti textul poti vedea varianta corecta inca din titlu

    RăspundețiȘtergere

Profitshare