luni, 19 august 2013

Rezumat Rusoaica de Gib.I.Mihaescu

Rusoaica,scris de Gib.I.Mihaescu este un roman ce descrie fuga dupa idealul unei femei,al rusoicei venite de pe stepele rusiei.
Locotenentul Ragaiac primeste in grija un sector de pe malul Nistrului.Misiunea lui este de a impiedica refugiatii rusi sa treaca pe teritoriul romanesc.Soldatii sai sunt  ca niste copoi in cautarea femeilor in partea lor de sector  necunoscuta.Se confrunta cu oameni saraci veniti sa-i ceara ajutorul insa si cu contrabandisti.
Descopera in cele din urma un sat nu foarte departe de sectorul sau,unde oamenii sai deja cunosteau majoritatea femeilor.Aici, o intalneste pe Niculina,o basarabeanca ce avea insa o mare parte din mireasma unei rusoaice.Desi aceasta era casatorita cu un contrabandist ce era mai mereu plecat,locotenentul isi incearca norocul si o face pe femeie sa se indragosteasca de el,la randul sau uitand alaturi de ea iubirile trecute.Insa imaginea rusoaicei inca il chinuie.Si se pare ca acesta imagine nu ii rasarea doar lui in minte ci si in imaginatia prietenilor sai ofiteri.De-a lungul romanului sunt presarate tot felul de aventuri haiducesti prin care trece eroul.
Rusoaica pare o fantasma ce poate nu va aparea niciodata cu adevarat.Este compusa din imagini,insa nu se va concretiza in bratele eroului nostru ce va ramane in finalul romanului cu un gust amar dupa toate iubirile ce ar fi trebuit sa ia locul rusoaicei.O va gasi oare cu adevarat?Nu va ramane decat sa aflati citind romanul
Va recomand acest roman datorita incarcaturii romantice pe care o are si analizei pe care naratorul o face asupra eroului.

2 comentarii:

  1. In cele din urma Ragaiac nu reuseste s-o intalneasca pe Rusoaica, ea rămânând in ochii locotenentului, pura intruchipare a misterului feminitatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e,nu o va gasi,insa va ramane intotdeauna visul sau

    RăspundețiȘtergere

Profitshare