Followlike

Followlike

joi, 3 ianuarie 2013

Rezumat Ion,Liviu Rebreanu

Rezumatul romanului Ion,scris de Liviu Rebreanu,unul dintre cele mai importante din literatura romana.
Romanul este impartit in 13 capitole,fiecare cu un nume sugestiv.

Capitolul 1:Inceputul
Naratorul descrie o zi de vara in satul Pripas.Se aminteste de casa lui Zaharia Herdelea,invatatorul din sat, cat si de casa lui Glanetasu.
Fiind zi de sarbatoare,este hora in sat,lautarii dandu-si silinta sa cante cat mai bine.Tinerii danseaza in timp ce batranii stau si ii privesc.Ion se intalneste cu Ana intr-un loc mai ascuns,moment in care Vasile Baciu se ia la cearta cu el.Familia invatatorului este si ea prezenta la hora,intrtinandu-se cu preotul Belciug.
Conflictul se termina,grupul lui Ion si cel al lui George mutandu-se la carciuma.Aici se bat cei doi,certandu-se  din cauza platii lautarilor.Titu,fiul invatatorului,incearca sa-l descoase pe Ion dar nu are succes.
Capitolul 2:Zvarcolirea
Ion pleaca a doua zi la camp.Nu aveau asa mult pamant deoarece tatal sau isi batuse joc de zestrea mamei,fiind un mare petrecaret.Ajuns la lotul sau de pamant,se apuca de cosit.O vede pe Ana dar nu vorbeste mult cu ea.Se gandeste la ea doar cand vine vorba de avere si in special de pamantul pe care aceasta l-ar primi zestre daca s-ar marita,el iubind-o pe Florica,o fata frumoasa dar saraca.Cand ajunge la tatal ei,Ana este intrebata cu cine a vorbit,tatal ei neagrandu-l pe Ion.
In paralel,familia Herghelea discuta despre ce s-a intamplat intre cei doi baieti.Titu,mandria familiei,le povesteste celorlalti ce a aflat in legatura cu cearta de la hora.Mama,cat si surorile sale,Laura si Ghighi discuta intens problema insa Titu le linisteste.

Capitolul 3:Iubirea
George se impaca cu Ion.Cu toate ca tatal lui George il roaga il roaga pe preot sa-l ierte,preotul il face de rusine in fata oamenilor stransi la o predica de la sfarsitul unei slujbe.Ion nu mai vorbeste cu Ana un timp,gandindu-se sa se insoare cu Florica.Se enerveaza insa cand aude ca George este tot mai interesat de Ana,deoarece nu vroia sa piarda zestrea acesteia.Se duce la Florica si ii promite sa se insoare cu ea.
Apar divergente intre invatatorul Herdelea si preotul Belciug.Casa lui Herdelea este construita pe un teren al bisericii,invatatorul neavand acte.Preotul,denumit "pamatuful" de soria invatatorului,poate sa vina si sa-i ia munca de o viata.
Laura,fiica cea mai mare a lui Herdelea este petita de doi baieti:Pintea si Aurel.Desi ea il simpatizeaza mai mult pe Aurel,la sfatul parintilor ea il alege pe Pintea.
La venirea toamnei,desi a muncit toata vara,Ion descopera ca este tot sarac.Aceasta stare il determine sa o uite pe Florica si sa o curteze din nou pe Ana.La casa invatatorului ere loc o petrecere,prilej cu care cele doua fete isi invita prietenele.Aurel soseste si el dar cu intarziere,comunicandu-le fetelor ca balul s-a amanat din octombrie in noiembrie..Aurel nu arata nici o intentie serioasa referitoare la Laura,fapt ce o determina sa il abandoneze definitiv.Titu o intalneste pe Rosa Lang,marturisindu-i dragostea puternica ce i-o poarta.
Titu ii spune lui Ion ca Simion Lungu l-a dat in judecata deoarece Ion ar fi furat din pamantul lui.Ion ii spune ca s-ar insura cu Ana pentru a scapa de saracie.Laura se hotaraste sa se marite cu Pintea.

Capitolul 4.Noaptea
George inmulteste vizitele la Ana,dar aceasta nu pare sa-l placa prea mult.Reuseste insa sa-l impresioneze pe Vasile Baciu,tatal ei,care i-o promite pentru insuratoare.Dimpotriva,Ana se bucura mai mult cand il primeste pe ascuns pe Ion.
Desi se impaca cu Vasile Lungu Ion este chemat la judecata de unde iese destul de necajit deoarece preotul a complotat impotriva sa.Pintea trimite o telegrama familiei Herdelea prin care isi anunta venirea in Pripas.Ion ii cere ajutorul invatatorului,acesta ajutandu-l prin intermediul unei citatii trimise la ministerul justitiei.Pintea ajunge in Pripas fiind bine primit de familia Herdelea.A doua zi le conduce pe fete la bal.
Titu ii cere trasura preotului Belciug luandu-l pe Ion ca vizitiu.Tanarul taran este impresionat de bal,dar gandul ii ramane tot la pamant.
Herdelea petrece cu prietenii sai intr-o carciuma in timp ce Titu isi viziteaza amanta,pe Roza Lang.
Ion reuseste sa o lege pe Ana definitiv de el,facandu-i un copil.

Capitolul 5.Rusinea
Familia Herdelea face pregatiri pentru logodna,sacrificand doi porci.Ion ii ajuta,povestindu-i lui Titu ce a facut.Are loc logodna lui Pintea cu Laura.Familia ginerelui este invitata impreuna cu alti prieteni.Herdelea este foarte fericit pentru ca si-a vazut fata mai mare logodita.Tot satul afla insa ca Ana este insarcinata,tatal ei crezand ca George este tatal.
Ghita Pop,un prieten al invatatorului il avertizeaza pe acesta ca a intrat in bucluc.Herdelea il sfatuieste pe Ion sa nu spuna nimic,gasind intre timp o slujba pentru Titu,acesta urmand sa fie subnotar.Titu nu este de acord la inceput deoarece trebuia sa o paraseaca pe Roza.Primeste o scrisoare de la Pintea prin care acesta il informeaza despre data mult asteptatei nunti.
Vasile Baciu ii cere socoteala lui George dar acesta ii spune ca Ana a ramas insarcinata cu Ion.Din acest moment incepe cosmarul fetei,ea fiind batuta in fiecare zi de tatal ei.Ion nu este interesat de soarta ei,situatia lor fiind totusi cunoscuta de tot satul.Nu vrea sa se duca el sa vorbeasca cu Vasile Baciu,cea care sufera cel mai mult fiind Ana,prinsa la mijloc intre orgoliile celor 2 barbati.
Capitolul 6. Nunta

Titu se acomodeaza la Gargalau.Incepe sa-i urasca pe unguri,mai ales dupa ce descopera ca fata de care se indragostise acum avea legaturi puternice cu ungurii.Isi exprima dorinta de a pleca in Romania si revolta fata de ungurii ce conduc Transilvania.
Tot satul cunoaste acum faptul ca Ion refuza sa se insoare cu Ana,El este chemat la judecator,acolo dezvaluind faptul ca Herdelea a scris plangerea.Invatatorul ii face morala in privinta Anei dar Ion ii raspunde obraznic.Familia Herdelea nu il mai considera pe Ion un baiat bun.
Belciug afla de plangerea lui Herdelea,relatiile dintre cei doi inrautatindu-se.Preotul incearca sa-i impace pe Ion si Vasile Baciu,dar fara succes la inceput.Cei doi nu ajung la un consens deoarece Ion voia toate pamanturile fetei iar celalalt ii ofera prea putin.Intr-un tarziu s-a hotarat ca Ion si Ana sa se casatoreasca iar zestrea sa fie trecuta pe numele ambilor.
Titu se implica in politica alaturi de romanii nationalisti impotriva ungurilor.Acest lucru il infurie pe seful sau Friedman care il concediaza.Herdelea are de achitat o datorie foarte mare,fiind nevoit sa-si liciteze propria mobila.Ion ii cere sa-i fie nas lucru care nu il bucura dar accepta in cele din urma.
Titu ii viziteaza pe sotii Lang,afland ca barbatul a fost concediat din functia de invatator din Armandia.Isi da seama acum ca doamna Lang a fost doar o aventura.Are loc nunta lui Pintea si a Laurei,avand ca invitati ai multi oameni importanti.
Ion se insoara in cele din urma cu Ana.La nunta el danseaza mai mult cu Florica,Ana intelegand pentru prima data ca pe Ion il interesa doar pamantul si nu o iubea.Copilul ce il are in pantece este singurul care ii mai aduce speranta.

Glasul Iubirii
Capitolul 7.Vasile

Soseste avocatul Ledvay insarcinat cu licitatia mobilei.Belciug cumpara o masa desi trebuia sa-l ajute pe Herdelea.Cand vine a doua zi sa o ia este numit talhar si dat afara.Dupa nunta,Ion se gandeste cu drag la pamanturile ce vor intra in posesia lui.Cand vorbeste cu Vasile Baciu acesta  ii da doar o parte.
Titu este tot mai inversunat in lupta sa pentru romani.In Armandia se organizeaza alegeri pentru postul de deputat,in lupta intrand un candidat roman,Grofsoru si unul ungur,Bela Beek.Ion este suparat pentru ca nu a primit pamanturile si o bate pe Ana dupa ce a fost deja batuta de tatal ei atunci cand s-a dus sa vorbeasca cu el.Titu incearca sa-i convinga pe romani sa-l voteze pe Grofsoru.Herdelea primeste citatia de la judecatorie hotaraste sa-l sustina pe ungur pentru a nu ramane pe drumuri.
Ion se plange invatatorului dar acesta nu reuseste sa-l impace.Ana este alungata de toti acum,avand o soarta foarte grea.La casa lui Ion se ramane un batran,Dumitru Moarca.Ion ii cere sfatul preotului care ii spune sa-si ia un avocat.O trimite pe Ana inapoi la casa lui Baciu,ea dandu-si seama ca este folosita.Acest sentiment ii trezeste un gand negru,cel al mortii.

Capitolul 8.Copilul
Titu se cearta cu tatal sau,Herdelea, in privinta voturilor.Candidatul ungur invinge din cauza voturilor aduse de invatator lucru vazut si de judecatorul care il ancheta.Ion angajeaza un avocat,chiar pe Grofsoru.Acest lucru il sperie pe Baciu care de frica proceseelor ii da ginerelui pamanturile cerute.Herdelea primeste o scrisoare de la Laura prin care acesta ii spune ca o duce bine,dar in locul unde sta nu poate vorbi romaneste deoarece toti vecinii vorbesc ungureste.
Ion este convins ca Ana si tatal ei s-au inteles sa nu-i dea totusi pamantul.Ana naste un baiat de care Ion este mandru,dar nu o apreciaza mai mult pe Ana.Titu isi gaseste de lucru ca ajutor de notar.O intalneste pe Virginia Gherman de care sustine ca il leaga un sentiment superior.
Copilul este botezat in ziua de Sf Petru,el purtand numele sfantului.Invatatorul Herdelea este suspendat din functie temporar.

Capitolul 9.Sarutarea
Il observam pe Herdelea care se arata foarte ingrijorat in legatura
cu slujba lui,pentru ca-i era frica sa nu ramana pe drumuri.Primeste scrisoare de la Laura
in care-i spunea ca este insarcinata,dar ca are o sarcina cam grea.
Mosul Ion moare ,inainte spunandu-i Anei ca lui nu-i e frica de moarte si ca este
multumit ca o sa moara,vorbe ce au afectat-o pe Ana facand-o sa se gandeasca mai adanc.
Vasile se duce cu Ion la notar hotarat sa-i lase si ce-a mai ramas din avere,apoi dandu-si
seama ce a facut,a vrut sa-l loveasca pe Ion,dar acesta l-a trantit pe scari.
Titu,indragostit de Virginia,afla ca acesteia ii facea curte plutonierul,fiind foarte suparat
din aceasta privinta.De acum se isca niste certuri intre Titu si locotenent,dar rezultate cu o
strangere de mana,caci Titu nu voia sa petreaca cateva zile la arest.Din acest moment
hotaraste ca ar fi mai bine sa plece in Romania.Vazand ca nu are banii necesari de
drum,se gandeste sa se intoarca acasa.Chiar in ziua plecarii,afla ca Virginia s-a logodit cu
locotenentul,neuitand sa o felicite cu aceasta ocazie.
Acum Ion este foart fericit ca a reusit sa puna mana pe atata pamant,pe care chiar il
saruta.Aceasta scena a sarutului este cruciala in cadrul romanului.

10.Streangul
Herdelea si Belciug sunt impacati de avocatul Grofsoru.Zaharia promite sa se revanseze la urmatoarele alegeri.Laura naste o fetita pe care o numesc Maria.Are loc nunta Floricai cu George Bulcuc,Ion fiind foarte gelos.Vazandu-l,Ana hotaraste sa se omoare,spunandu-i acest lucru lui Ion care nu o ia in seama.Se construieste o noua biserica in Pripas ,moment de bucurie pentru preot care nu-l placea nici el pe Zagreanu deoarece ii invata pe copii ungureste.
Titu strange bani pentru a pleca in Romania.Rudele Laurei vin la Sangeorz unde este invitat si Titu.
Ana se sinucide,cosmarul batailor sfarsindu-se pentru ea.

11.Blestemul
Are loc inmormantarea Anei,moment in care Ion isi da seama ca doar prin intermediul baiatului sau,Petrisor,poate tine pamanturile. Ii spune Zambiei sa-l ingrijeasca cat mai bine,gandindu-se foarte mult la pamant. Ion isi executa pedeapsa de o luna gandindu-se doar la Florica si la baiatul sau.Herdelea este achitat,primindu-si pensia.Desi primeste slujba inapoi nu se mai muta in Pripas dar spune tuturor despre dreptatea ce i s-a facut.In acest fel nu renunta la slujba data de Grofsoru.Petrisor se imbolnaveste si moare.Vasile Baciu ii cere pamanturile inapoi ginerelui sau,dar Ion nu vrea sa i le dea.Laura revine acasa dupa care pleaca cu totii la Sangeorz.Fratii lui Pintea din Romania il asigura pe Titu ca o va duce bine.Ion isi da seama abia acum ca dragostea este mai importanta decat averea.Ii este frica ca va pierde pamantul,dar vrea sa-l omoare pe George.

12.George
Atunci cand George era plecat de acasa Ion venea la Florica.George este informat de oloaga Savista aceasta atentionandu-l ca Ion are de gand sa-l omoare.Herdelea renunta la postul sau,netinand cont de insistentele familiei.Preotul Belciug reuseste sa-i impace pe Ion si Vasile Baciug trecand averea acestora in posesia bisericii daca cei doi nu vor mai avea urmasi.
Titu se hotaraste sa plece in Romania ca si corespondent al revistei Tribuna Bistritei.Isi vede parintii dupa care participa la petrecerea de la beraria Rahova.Belciug ii arata noua biserica.Il sfatuieste pe Ion sa se linisteaca dar acesta continua sa se duca la Florica,Savista spunandu-i totul lui George.Acesta ii spune nevestei ca duminica va pleca la lemne,Ion vrand sa vina in acea zi pe la Florica.
Titu se intalneste in Romania cu Virgil si Liviu Pintea.Pana la urma George pleaca desi voia sa-l prinda pe Ion. Se intoarce,dar Ion nu era venit. Aude mai tarziu pasii lui Ion prin curte, ia o sapa si il loveste de 3 ori,dupa care ii spune sotiei ca l-a omorat.

13.Sfarsitul
Ion isi da sufletul langa un copac.Este gasit a doua zi,fiind chemate si autoritatile.George este arestat,recunoscandu-si vina.Glanetasu si Zenobia sunt franti de durere la auzul vestii mortii baiatului lor.Preotul Belciug face o slujba frumoasa deoarece tot pamantul revenea bisericii,Vasile Baciu nefiind un obstacol.
Titu isi indeplineste visul si ajunge in Romania,vazand Bucurestiul.

26 de comentarii:

  1. unde gasesc si eu rezumatul de la celelalte capitole?

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai salvat, am citit romanul dar nu imi puteam aduna ideile deloc pentru rezumat!

    RăspundețiȘtergere
  3. destul de "complicat",sunt destul de multe intrgi si trebuie sa fim atenti pentru a nu pierde firul povesti, foarte bun rezumatul

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a mancat ficatiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rezumatul este excelent ....
    Doamneeeee preotul belciug ce nume imi face o mie de nervi !!!!!
    Si ion asta mere gigolo !!

    RăspundețiȘtergere
  5. lectura asta obligatorie ar trebuiii sa fie realesa dupa gusturile oamenilor de aszi si nu bagate pe gat. oricum o lectura sau o informatie care nu imi place nici nu o sa o retin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce e cuvantul asta? intrtinandu-se

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca greseste un cuvant asa inseamna ca e prost? Prosti suntem noi prentru ca nu citim si cautam pe net , asa e mai usor
    (stilul romanului)

    RăspundețiȘtergere
  8. Puteți să-mi faceți si mie rezumat pe scurt la "Glasul pamantului" si "Glasul iubirii" fara capitole. Va rog frumos daca se poate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Rezumatul e ok...insa nu ai inclus toate detaliile pentru care s ar bucura cei care nu au citit romanul :D De exemplu Ana s a spanzurat...ceea ce nu a fost mentionat
    Felicitari! Bun rezumat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, sunt unele lucruri rezervate pentru cititori. In acest rezumat surprind cateva aspecte dar incurajez pe toti cei care au parcurs acest rezumat sa citeasca si cartea, este una dintre cele mai importante ale literaturii noastre.

      P.S. Multumesc

      Ștergere

Profitshare