Followlike

Followlike

joi, 10 noiembrie 2016

Trump castiga SUA

       Zilele acestea au fost alegeri prezidentiale in Statele Unite ale Americii. Subiect dezbatut si peste hotare, in multe tari ale lumii, pentru ca SUA au inca o anvergura mondiala.
Si totusi, neasteptat de-a lungul anului, s-a intamplat ca un om  controversat Donald J. Trump sa castige aceste alegeri in fata lui Hillary Clinton, un om reprezentativ al sistemului  administrativ si fost Secretar de Stat.
       Pentru cei ce au urmarit fenomenul alegerilor in ultima perioada cred ca nu a mai fost o surpriza atat de mare. Desi in prima parte a anului sortii pareau sa incline catre o victorie a democratei Clinton, ultima parte a campaniei a adus o inclinare a parerilor catre Trump, din mai multe motive.
       In primul rand, cred ca oamenii de pe intreg globul nu mai au incredere in guvernele si administratiile propriilor state. Din pacate, globalizarea a adus si o serie de dezavantaje legate de securitatea muncii, a importurilor de produse ieftine din tari precum China si a problemelor legate de somajul si salariile relativ mici din fiecare tara ce afecteaza perceptia cetatenilor asupra puterii guvernelor de a asigura bunastarea lor.
       In al doilea rand, apare o problema legata de media in general. In cazul acestor alegeri, s-a observat o coalizare a trusturilor de media americane in jurul candidatei democrate si o atitudine de respingere (pe alocuri totala) fata de candidatul republican. S-a dovedit a fi un joc periculos, in perspectiva in care oamenii in general ajung sa se bazeze tot mai putin pe sursele clasice de informare si formare a opiniilor politice.
       Un alt aspect este legat in vizunea mea de "visul american". Da, Donald Trump reprezinta pentru americanul de rand acel vis la care probabil fiecare dintre ei nutresc in secret. Visul ce presupune ca SUA este un stat liber in care poti sa te imbogatesti daca esti destul de abil sa folosesti circumstantele din jurul tau in favoarea ta.
       Concluzia este ca "soarele rasare in continuare" indiferent de cine a fost ales Presedinte in SUA. Cred ca indiferent daca in SUA, Fed Rusa, China, Franta este ales un presedinte sau altul este de datoria fiecarui popor sa-si faureasca destinul. Da, in deciziile internationale, cuvantul marilor state va cantari mai mult decat interesele statelor mici. Totusi, cred ca ar trebui sa incetam ca neam sa mai asteptam sa ne " salveze " unii si altii.
       Tu de ce crezi ca a castigat Trump alegerile?

Profitshare